Vinderen af vores Halloween-skrivekonkurrence

 

Efter at have gennemgået alle de mange indsendte gysernoveller til vores Halloween-skrivekonkurrence har vi nu fundet en vinder.

Vinderen er den talentfulde Heidi Bobjerg med hendes novelle Den lange nat, som kan findes under novellesamlingen Drageblod her.

Som præmie modtager Heidi nu en gratis licens til tekstbehandlingsprogrammet Scrivener.

Lidt om vindernovellen:

Den lange nat fremstår velskrevet, koncis og fuld af betydningsrige og hårdtslående undertoner – præcis som en novelle bør være.

Novellen er en genre, der kan være svær at kaste sig over som forfatter, da man på meget få ord skal kunne fortælle en sammenhængende historie fra start til slut samtidig med, at den skal være meningsfuld og have noget på hjerte. Dette formår Heidi i høj grad at gøre, og endda på færre end 2.000 ord.

Vi vil ikke afsløre for meget af novellens indhold (det synes vi selv, I skal opleve), men vi kan fortælle, at det er en realistisk fortælling set igennem øjnene på en lille dreng. Det er en skræmmende, ubehagelig og tragisk fortælling med undertoner af stofmisbrug, børneforsømmelse og barnlig naivitet.

Heidi selv fortæller, at hun mener, at novellen er lidt atypisk for gysergenren, da den tackler sociale problemer i stil med socialrealistisk litteratur. Men faktisk har gysergenren stærke rødder i det socialpolitiske, da den siden gotisk litteratur i 1800-tallet har skildret og kommenteret på sociale problemer og tendenser i samfundet. Robert Louis Stevensons Jekyll and Hyde er eksempelvis en kritik af det victorianske Englands dobbeltmorale i forhold til levestil blandt de øvre sociale klasser, mens Bram Stokers Dracula kan siges at skildre englændernes daværende frygt for ukonventionelle sociale aspekter som seksuel frigørelse, femininitet og homoseksualitet samt invasionen af andre kulturer og etniciteter som jøder eksempelvis. Gyserforfattere i dag tackler også typisk sociale problemer, eksempelvis Stephen King, der ofte adresserer forsømmelsen af børn. Faktisk vil vi mene, at Heidis novelle trækker på mange af de samme tråde som Stephen Kings romaner, selvom hun ikke benytter sig af det overnaturlige som metafor i sin novelle.

Med alt det ovennævnte in mente synes vi, at Heidis novelle fortjener at vinde, og vi anbefaler jer alle at læse den og fortælle hende, hvad I synes om den.

Honorable mentions

Vi modtog rigtig mange gode gysernoveller til konkurrencen, og det var enormt svært at vælge en vinder blandt dem. Derfor synes vi, at nogle af de andre bidrag til konkurrencen fortjener at blive nævnt, selvom de ikke blev udnævnt som vindere.

Nick Meldals Gluten tag var vi også rigtig vilde med, men af ret andre årsager end i forhold til vindernovellen. Den er nemlig enormt morsom, opfindsom og overraskende, og den formår at skræmme ved direkte at inddrage læseren. Specifikt læsere på Uniteandwrite. Den fortjener bestemt også noget opmærksomhed, og vi anbefaler jer at læse den (hvis I tør!). Den kan læses her.

Klaus Enghvidt Olsens Tyren er også værd at nævne. Som Heidis novelle fremstod denne også skarp, koncis og velskrevet, som man generelt kan forvente af Klaus’ forfatterskab. Han kan sit håndværk og formår at skrive en spændende historie med et skæbnesvangert twist til sidst. Den kan læses her.

Camilla Howalts Tjære, den destruktive destillation krøb godt og grundigt ind under huden på os og efterlod os med forstyrrende billeder brændt ind i på indersiden af vores øjenlåg. Novellen er kropshorror, når det er værst (og dermed bedst), og den er bestemt ikke for svage sjæle. Den formår at skræmme og fremkalde kuldegysninger i kraft sine velskrevne, sanselige og ubehagelige detaljer, som den slags gyserfortællinger skal. Den kan læses her.

 

Mange tak til alle jer, der ville deltage i konkurrencen. Vi håber at kunne lave mange flere lignende konkurrencer i fremtiden, og vi håber, I alle havde en ganske frygtelig Halloween!

Skrevet af
Jan Bagge-Nielsen

Her tænker du på “Vinderen af vores Halloween-skrivekonkurrence”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *