Afslag – det sker for selv de bedste

 

”Nej tak”. En kort sætning, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen. De fleste af os frygter afslag og håber, at vi aldrig behøver stifte bekendtskab med det. Måske især som ny forfatter håber og tror du på, at det ikke kommer til at ske for dig, at du aldrig behøver bekymre dig om et ”nej”. Du er selv investeret i dit manuskript og elsker din historie og har måske svært ved at forestille dig, at andre ikke nødvendigvis deler din entusiasme eller tro på det, du har skrevet. Eller måske går du med en idé om, at alle de store forfattere, som du selv ser op til, slog igennem med deres første bog hos det første forlag, de sendte et manuskript til. Lever du i denne boble, er det måske på tide den blev brast. Hvis du derimod er helt ulykkelig over ikke selv at have slået igennem endnu, kan de følgende historier måske ligefrem virke opløftende.

De fleste kender Harry Potter og derfor også hans ”mor”, J. K. Rowling. Men det er måske ikke alle, der ved, at hun modtog afslag efter afslag, før der endelig var et forlag, der valgte at satse på historien. J. K. Rowling arbejdede på bogen i flere år, før hun begyndte at sende ud til udgivere. I alt nåede J. K. Rowling at modtage 12 afslag, og det var først, da Bloomsbury sagde ”ja tak” og betalte lige over 20.000 kroner for manuskriptet i 1997, at bogen blev udgivet. Selv her blev J. K. Rowling rådet til at tage et job som lærer, da ingen mente, hun kunne leve af at sælge børnebøger. Blot tre dage efter første bog var udgivet på engelsk, bød en amerikansk udgiver over 6 millioner kroner for rettighederne i USA – et eventyrligt højt beløb for børnebøger dengang. Hun er samtidig den første, der er blevet milliardær på at skrive bøger. Da Harry Potter-serien var færdig, begyndte J. K. Rowling at arbejde på nye projekter, bl.a. under pseudonymet Robert Galbraith. Hendes første afslag under pseudonym kom fra en af de samme, som gav hende det første afslag til Harry Potter, og hun har selv udtalt, at afslaget var ualmindeligt uforskammet i tonen. Som nogle måske ved, steg bogsalget af Galbraith-bøgerne voldsomt, da det kom frem, hvem den egentlige forfatter var. Uanset om man er til Harry Potter og J. K. Rowling, kan man ikke benægte den succes, der er opnået med serien, og selv i dag, mere end 20 år senere, er den stadig godt kørende, med både bøger og film.

Nogle vil måske foranlediges til at tro, at dette er et enkeltstående tilfælde. Så normalt kan det da ikke være med så mange afslag, for efterfølgende at opnå så stor succes? Dertil er det korte svar: jo.

Hvis vi vender blikket i en helt anden retning, og mod en helt anden genre, finder vi Stephen King. Igen en forfatter, de fleste har hørt om, selv hvis man ikke har læst hans bøger. Stephen King har skrevet i mange år, og Carrie, som var hans første roman, udkom i 1974. Bogen blev filmatiseret to år efter og er blevet genindspillet for nylig. På trods af dette havde romanen ikke en let start, og King modtog intet mindre end 30 afslag, inden den endelig blev accepteret af forlaget Doubleday. Et af de afslag, King modtog, lød således: “We are not interested in science fiction which deals with negative utopias. They do not sell.” Inden for et år havde Carrie solgt mere end en million eksemplarer. Efter Carrie udgav King flere kendte romaner, som The Shining og Cujo, men på trods af hans tidligere succes, mødte King igen modstand og måtte i sidste ende udgive The Running Man under pseudonymet Richard Bachman.

 

Andre afslagsanekdoter

Mange andre nu store forfattere modtog også rigtig mange afslag, før de slog igennem. Måske kan I genkende nogle af dem?

Anne Franks historie er blevet en af de helt store fortællinger om rædslerne under anden verdenskrig og Holocaust. Mange har læst hendes dagbog, efter faren var med til at få den udgivet, men inden da modtog historien 15 afslag. Et af afslagene lød efter sigende på, at ”karakteren” Anne Frank ikke havde ”a special perception or feeling which would lift that book above the curiosity level.” De syntes simpelthen ikke, at Anne Frank, som fortæller og karakter i bogen, var spændende og indtagende nok.

George Orwell har skrevet mange kendte værker, som stadig bliver refereret til den dag i dag. I 1945, efter 4 afslag, lykkedes det endelig at få udgivet hans meget kendte Animal Farm. Et af de afslag kom fra selveste T. S. Eliot, amerikansk-britisk forfatter og poet, der i 1944 arbejdede for Faber & Faber, og som lod til ikke at have forstået, at romanen var satire.

Rudyard Kipling, forfatter af Junglebogen, fik at vide, at han ikke kunne finde ud af at bruge det engelske sprog, da han indsendte en novelle til en nu udgået avis.

Louisa May Alcott fik at vide, hun ikke skulle opgive sit lærerjob, da hun forsøgte at få udgivet Little Women. Den blev udgivet i to bind og er stadig en klassiker 150 år senere.

Agatha Christies allerførste manuskript blev aldrig udgivet, og det var først en del år senere, at hendes opfølger til det første manuskript blev udgivet efter mange afslag. Christie hang i og endte med en forfatterkarriere med 72 udgivne romaner og 15 novellesamlinger.

Beatrix Potter, forfatter til den kendte børnebog The Tale of Peter Rabbit, endte med at måtte selvudgive, da ingen udgiver ville have den. Historien er blevet filmatiseret og indspillet flere gange, senest i år, hvor filmen Peter Kanin blev vist i biografer verden over.

Sidst men ikke mindst modtog Herman Melville et afslag for sin verdenskendte roman Moby Dick af et forlag, der fortalte ham, at hvalen ikke var en interessant nok antagonist, og at det ville fungere bedre, hvis kaptajnen havde en last for unge, vellystige piger, da det ville fange de unge læsere bedre. Heldigvis gav Melville ikke op, og i 1851 blev hans manuskript endeligt antaget (selvom han endte med selv at betale for dele af udgivelsesprocessen), og endda hos selvsamme forlag! Han nægtede dog (heldigvis) at inkludere de vellystige piger.

Hvis du mangler lidt inspiration til, hvad du kan gøre med de afslag du måtte få, kan du enten følge J. K. Rowlings eksempel, og hænge det op på væggen, som motivation, eller du kan gøre som E. E. Cummings. I 1930’erne udgav han en digtsamling, han kaldte No Thanks, hvori han navngav de 14 udgivere, der gav ham afslag.

Nogle af de ovennævnte afslag lyder decideret vanvittige, og der eksisterer mange flere af den slags historier inden for branchen. Det er imidlertid vigtigt som forfatter at kunne skelne mellem dårlige afslag, hvis feedback er misforstået og intetsigende og bør ignoreres, og gode afslag. For ja, det er ikke nødvendigvis altid en dårlig ting at få et afslag. Et afslag kan sagtens give anledning til nærmere granskning af sit materiale, særligt hvis man har modtaget noget konstruktiv feedback fra forlaget. Det er ikke alle forlag, der sætter tid af til den slags, når de skriver et afslag til en håbefuld forfatter, men vores indtryk er, at der generelt er en god skik for den slags blandt de danske forlag, særligt de mindre. Modtager du noget feedback i et afslag, så læs det grundigt igennem og se, om der ikke er noget, du kan tage til dig og gå videre med. Det er jo heller ikke altid, at dit manuskript afvises på grund af indholdet, men i disse tider er det ofte, fordi forlagene simpelthen ikke har råd til at tage en ny forfatter ind.

Så lad dig ikke slå ud, hvis du har modtaget et afslag eller to (eller 30 for den sags skyld!). Det er bittert at få et ”nej”, men det bør ikke betyde, at du giver op. Det gjorde J. K. Rowling ikke, det gjorde Stephen King ikke, og det gjorde mange andre nu store, verdenskendte forfattere ikke. De kløede på, gik måske tilbage til skriveriet og lavede ændringer, eller fandt en anden ny vinkel at tackle problemet fra. Heldigvis er der mange flere og nye muligheder for udgivelse og markedsføring tilgængeligt for forfattere i dag, end der var for mange af de ovennævnte forfattere, da de først startede med at indsende manuskripter, så som sociale medier og e-bogmarkedet.

Giv ikke op! Et afslag er ikke verdens undergang. Enhver succesfuld forfatter vil fortælle dig, at nøglen til succes er vedholdenhed. Så rejs dig op, ryst nederlaget af dig og hop op på stolen foran tastaturet igen.
Hvor der er vilje, er der vej – og den vej leder til udgivelse.

 

Skrevet af
Jan Bagge-Nielsen &
Heidi Olesen, forlagskoordinator hos Forlaget EgoLibris

4 meninger om “Afslag – det sker for selv de bedste”

 1. At selveste ‘Moby Dick’ har fået afslag sætter tingene lidt i perspektiv. Især fordi der i begrundelsen indgår en noget naiv forestilling om, hvem læseren er. Vellystige piger er åbenbart noget, der bør indgå i en mursten af en roman – en roman, der har flere lag og bør fordøjes langsomt.
  Mine egne erfaringer med begrundede afslag har været noget mere konstruktive. Jeg vil ikke gå i detaljer her. Et brev fra en redaktør forekommer mig delvist privat. Der er ting, der kan bruges og bygges på og ting, der er skudt ved siden af.
  Der er også grader af afvisning. Et standard-afslag betyder bare, at man(jeg) ikke sender manus til dette forlag igen. Jeg har ikke modtaget et giftigt afslag endnu, men jeg vil til enhver tid foretrække det frem for et standardafslag. Måske er noget af det brugbart og man kan opnå en hvis resistens. Det kan vise sig gavnligt, når de første anmeldelser kommer, men det er måske at gå et par skridt for langt i forhold til artiklens emne.
  Jeg har aldrig mødt nogen, der ikke har fået afslag af en eller anden slags, men hvis man kan være alene otte timer om dagen og bruge de fire af dem på at udskille ord, så er man ret godt gående – eller siddende. På den anden side vil man(jeg) helst ikke spilde tiden. I et svagt/selvransagende øjeblik har jeg tænkt, at det måske var på tide at sadle om. Der er så frygteligt mange ting, man kan, og så frygteligt lidt tid at gøre det i. Hvis jeg var J. K. Rowling (det er jeg åbenlyst ikke), ville jeg for længst have slået mig til tåls med at være lærer på deltid. Der er grænser for, hvor sikker jeg tør være på, at det jeg skriver, er godt nok, hvis der ikke bare en gang imellem er nogen/noget, der fortæller mig, at det egentligt er ok.

  1. Det, du skriver, er mere end ok, Rene.
   Det, jeg læste af din spændingsroman, Øverste Etage, synes jeg, var fængende, interessant og et godt studie i den upålidelige fortæller. Med dine evner, synes jeg bestemt, du fortjener at blive udgivet.
   Mvh.
   Jan

   1. Tak for det, Jan. Artiklen om ‘Øverste etage’ her på sitet var en af de ting, der fik mig til at kigge på manuskriptet igen. Den var en modvægt til rækken af afslag. Manuskriptet er i øvrigt blev antaget.

    1. Kæmpe tillykke med det! Det glæder mig virkelig at høre.
     Og jeg er glad for, at du har kunnet bruge vores feedback til noget.
     Mvh.
     Jan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *