Sådan promoverer du din bog via Facebook

 

Øg dit bogsalg via Facebook med et par enkle markedsføringstips.

Af forfatter og bogrådgiver Charlotte T. Frobenius, indehaver af FrobbieStories

 

Du har langt om længe skrevet din debutroman. Du har endda udgivet den, og nu står den og pynter fornemt på øverste hylde i bogreolen. Der er bare lige et lille skår i udgivelsesglæden; bogen når ikke rigtigt ud til andre læsere end dig selv og så måske din nærmeste familie. Det var ikke lige det, du håbede på, og dette minimumssalg er bestemt ikke noget, der dækker hverken trykomkostninger eller pengene til den grafiker, du måtte hyre til at lave omslaget. Du havde måske ikke regnet med at blive rig på denne bog, men det ville nu være rart, hvis den bare solgte lidt.

Mange forfattere ved ikke, at det hårde arbejde med bogen ikke slutter, når man sætter det sidste punktum. Der ligger nemlig et lige så stort benarbejde med markedsføringen af bogen, som det at skrive den. Du kan have skrevet en nok så spændende og fængende roman, men hvis læseren aldrig bliver opmærksom på, at bogen eksisterer, så sælger den ikke – uanset hvor god den er.

Som forfatter af et par bøger og desuden erfaren i at rådgive andre forfattere omkring både skriveprocessen og forløbet efter publicering, har jeg opbygget viden omkring blandt andet markedsføring, særligt på Facebook. Her får du et par enkle markedsføringstips til hvordan du nemt og omkostningsfrit (i hvert fald så omkostningsfrit, som du selv synes) kan øge dit bogsalg via Facebook.

 

Markedsfør bogen via Facebook (og andre sociale medier)

Mange forfattere har måske allerede prøvet at bruge Facebooks annonceringsmetoder til at markedsføre deres bøger og har nu opgivet Facebook helt, fordi annonceringen blev for dyr.

Det er rigtigt, at markedsføring via Facebook kan blive meget dyrt, men det kan også gøres helt gratis. Og så er der selvfølgelig paletten af omkostninger derimellem. Pointen er, at du selv kan styre dine omkostninger, så giv ikke helt op på Facebook endnu, i hvert fald ikke før du har prøvet nedenstående få tips af.

De nedenstående markedsføringstips baseres udelukkende på Facebook, men det betyder ikke, at du ikke også skal dele dine nyheder ved hjælp af andre sociale medier. Gør det endelig. Jo flere platforme, du kan tilbyde dine varer via, desto flere potentielle købere, når du ud til.

 

Markedsføring via Facebook kan gøres billigt – hvis endda ikke helt gratis

Annoncering via Facebook koster penge, og det kan hurtigt løbe op. Dog kan man ved at definere sin målgruppe i annoncen specifikt, annoncere meget præcist, og har man også et godt produkt, behøver man måske ikke så mange annoncer, før annonceringen kan svare sig. Dog kræver det, at man har kendskab til sin målgruppe og er god til at definere den, hvilket er langt sværere, end man lige tror. Men! – Er man god til dette, kan annoncering via Facebook gøres relativt billigt.

Antallet af visninger, som dit opslag får, defineres som rækkevidden. Det er altså antallet af unikke personer, der har set dit opslag. Med andre ord: Rækkevidden kan også opfattes som antallet af potentielle kunder.

Rækkevidden, der opnås for et givent opslag, deles op i ‘betalt’ og ‘organisk’, hvor den betalte rækkevidde er den, der opnås via annoncering, og den organiske rækkevidde er den, der opnås gratis ved, at folk interagerer med (liker, kommenterer og deler) dit opslag, så det vises for flere personer.

Nedenfor får du nogle råd til, hvordan du kan øge den organiske rækkevidde af dine opslag.

 

1. Brug Facebook rigtigt

Det hjælper at tænke på, hvordan Facebook virker. Facebook er en platform for de hurtigt browsende. Gamle opslag forsvinder bagud i en uendelig strøm af snak. Der er ingen søgefunktion på Facebooks hoved-feed, og derfor bliver det nærmest umuligt at genhente sig et gammelt opslag.

En anden faktor, du bør tænke over, er, at de fleste på Facebook oftest er i gang med en anden aktivitet samtidigt, og med dine opslag forsøger du at fange folk midt i køen i Netto, på vej hjem i metroen, på arbejde, eller hen over madlavningen i køkkenet.

Facebook er derfor ikke en god platform, hvis du vil offentliggøre lange tekster eller opslag, der ikke umiddelbart fanger folks øjne (se mere om dette nedenfor). Folk spilder ikke tid på at læse det, der ikke fanger dem – de scroller forbi, og dermed havner dit opslag nederst i feedet og falder ubemærket længere og længere bagud. Det skal du undgå!

Fang i stedet for folks opmærksomhed med et iøjnefaldende billede eller en video. Skriv kun et par linjer om dit budskab. Det gør det nemt for de hurtige øjne, at sætte sig ind i, hvad du vil dem, og de kan nemt kvittere med et like og scrolle videre, eller de kan klikke videre til din Facebook-side eller hjemmeside, hvor de kan finde flere informationer om dine tilbud.

 

2. Du kan selv påvirke rækkevidden for dine opslag

Det næste tip, som jeg vil dele med dig vedrørende Facebook-markedsføring, er, hvordan du selv kan øge antallet af visninger for dine opslag, altså rækkevidden. Facebook bestemmer nemlig, hvor meget de vil vise dine opslag på baggrund af en algoritme, der tager hensyn til utroligt mange faktorer, herunder både positive og negative faktorer i dit opslag. Blandt andet kan den samlede interaktion med dine opslag påvirke rækkevidden positivt, så Facebook viser opslaget for flere personer. Andre ting kan du blive straffet for i dit opslag, så rækkevidden begrænses.

Like gerne dig selv
Man kan med fordel øge interaktionen af sine egne opslag ved selv at like dem (både med den private profil og med firmasiden). Gør det derfor, selvom det kan virke lidt underligt. Giv også gerne et like til alle, der har kommenteret på dit opslag og til dem, der deler. Det er ikke kun en sød gestus at vise sine potentielle kunder, at man har overskud til at like deres interaktion, men det kan effektivt booste dit opslag helt uden brug af annoncering, simpelthen ved at øge det samlede antal interaktioner.

Dette kan selvfølgelig være en stor opgave, hvis man har mange, der interagerer med sine opslag, men i disse tilfælde er det heller ikke lige så nødvendigt selv at interagere med opslaget, da opslaget naturligt får en lang rækkevidde. Dette tip er særligt effektivt for nystartede Facebook-sider og opslag, der ikke høster lige så mange likes og kommentarer.

Pas på med aktive links
Vær også opmærksom på, at der i Facebooks algoritme tages hensyn til aspekter i dit opslag, som Facebook ikke bryder sig om, og som derfor vil trække ned i forhold til, hvor meget Facebook vælger at vise dit opslag. Her kan blandt andet nævnes aktive links.

Facebook vil nemlig helst have, at folk bliver inde i Facebook. Derfor straffer Facebook dig for at have et aktivt link i dit opslag, der kan lede folk væk fra Facebook. Indeholder dit opslag altså et link, kan det betyde en mindre rækkevidde. Du kan snyde Facebook i den henseende ved at lægge linket ind som en kommentar i kommentarfeltet i stedet for i at skrive det i selve opslaget. Dette giver også dobbelt bonus, da denne “kommentar” tæller som en interaktion.

 

3. Opslag der virker

Tænk også på Facebook som en konstant samtale mellem en stor gruppe mennesker. Forestil dig, at du sætter dig til bords med disse folk, der allerede har godt gang i en meget spændende, omend flyvsk og hurtig samtale. Hvordan vil du inddrage dig selv i den?

Hvis du hele tiden blander dig i samtalen med ‘køb min nye bog’ eller ‘se jeg har lige udgivet’, vil folk finde dig irriterende og vende fokus væk fra dig. Det hjælper at komplimentere andre folks bidrag først og eventuelt fortælle lidt om dig selv som person, inden du sælger dem din bog. Hvordan gør man så det på Facebook?

Der findes i grove træk tre typer opslag: de sælgende, de engagerende og de personlige.

Du har måske set disse skitser i andre versioner før, men denne udgave er baseret på min erfaring. Bemærk også, at der selvfølgelig er andre variationer af opslag, der falder i mellem disse tre kategorier, men nedenstående skal tjene som en grov guide.

De sælgende opslag
Det er dem, hvor du direkte reklamerer for dit produkt (her en bog) og gerne vil konvertere kliks på opslaget til salg. Disse opslag er ofte ledsaget af et link til en side, hvor bogen sælges. Læs mere om, hvordan det påvirker rækkevidden for dit opslag at have et aktivt link i det ovenfor.

Eksempel: Et billede af din bog med en ledsagende tekst a la ‘ny spændingsroman netop udkommet. Køb den her’.

Disse opslag er meget specifikke omkring dig og dit produkt. Potentielle kunder er ikke i tvivl om, hvem du er, og hvad du kan, og det er også via disse opslag, du særligt kan sælge din bog. For mange af disse opslag kan dog også blive irriterende i længden, og folk kan finde på at ‘unlike’ dig eller skjule dig i deres newsfeed.

De engagerende opslag
Det er de opslag, hvor du opnår mange interaktioner med opslaget, fordi folk liker, kommenterer eller deler det.

Eksempel 1: Konkurrencer, hvor folk skal kommentere eller like opslaget for at deltage. (Vær opmærksom på, at der ved konkurrencer er særlige regler på Facebook. Eksempelvis må man ikke kræve, at deltagerne deler opslaget eller tagger deres venner i det. Læs evt. mere om reglerne her under ’Promoveringer på sider…’ https://www.facebook.com/policies/pages_groups_events/ )

Eksempel 2: Videoer. Videoer får generelt folk til at standse op, og du har derved opnået at fange dem. De kvitterer ofte med et like.

Eksempel 3: Opslag, som folk gerne vil læse, fordi indholdet er interessant.

Engagerende opslag er gode, fordi du effektivt udbreder dit budskab helt organisk. Hver gang en person interagerer med dit opslag, vil opslaget vises for denne persons vennekreds, og dermed opnår du en større organisk rækkevidde. Disse opslag er dog uspecifikke omkring dig og dit produkt (medmindre de eksempelvis kan vinde din bog i en konkurrence).

Denne type opslag kan også hjælpe dig til at få flere følgere på din Facebook-side, hvorved du får en større potentiel kundekreds. Vær dog opmærksom på, at disse følgere ikke er særlige kvalitative, hvis de er opnået ved eksempelvis en konkurrence eller en giveaway, da mange ofte unliker dig igen, når konkurrencen er udløbet, hvis de i øvrigt ikke finder din sides indhold interessant.

Følgere, der er opnået, fordi de fandt dit indhold spændende, bliver ofte hængende i længere tid og passer også bedre ind i målgruppen for dine tilbud. Tænk over dette, når du designer dine opslag.

De personlige opslag
Disse opslag er ofte også meget engagerende, da folks privatliv altid er interessant for masserne. Derfor er der et overlap mellem de engagerende og de personlige opslag. De personlige opslag adskiller sig dog fra de engagerende opslag ved at fortælle noget om dig som person. Opslagene høster tit en del likes og smileys og måske endda kommentarer med lykønskninger og lignende. Derved har de også ofte en lang rækkevidde.

Eksempel: Du offentliggør et billede af dig med din netop udkomne bog, hvor du smiler stolt. Over billedet skriver du, hvor stolt du er over, at din bog endelig er udkommet.

Eksempel: Du går på barsel snart og deler din glæde med din følgerskare.

De personlige opslag får også effektivt en lang rækkevidde. De er dog meget uspecifikke omkring dit produkt (din bog), og derfor opnår du ikke nemt bogsalg eller sidelikes ved hjælp af denne type opslag. Folk kan dog godt finde på, at klikke videre til din side, hvis de er blevet nysgerrige på, hvem du er, og der er der selvfølgelig en mulighed for, at de liker eller følger dig, hvis din side generelt fremstår spændende.

De personlige opslag egner sig dog bedre til at holde en mere personlig og mindre professionel relation til dine følgere. Bemærk dog, at det ikke er alle, der finder dette passende inden for deres felt, og det er din egen vurdering, hvorvidt du vil bruge disse opslag på din Facebook-side.

Sådan bruger du de tre typer opslag
Det siger måske lidt sig selv, at hvis en side kun slår sælgende opslag op, kan folk finde det anmassende i længden og undlade at følge siden fremover. Omvendt kan en side, der kun slår konkurrencer og personlige opslag op, komme til at fremstå useriøs. Derfor virker det mest effektivt at slå opslag op i forskellige typer; både reklamer for din bog (et sælgende opslag), blogindlæg eller småartikler inden for dit felt (kan være meget engagerende med den rigtige målgruppe), konkurrencer (også et engagerende), samt eventuelt personlige opslag.

Fordelingen af de respektive opslagstyper, afhænger dog mere af din virksomhed eller det udtryk du ønsker at signalere udadtil. Der er altså ingen facitliste til, hvordan du bør designe dine opslag. Det er blot at prøve sig frem, og se hvad der virker for dig.

 

Find flere informationer om bogrådgivning og markedsføring af bøger hos forfatter og bogrådgiver Charlotte T. Frobenius via www.frobbieStories.com eller på Facebook: @FrobbieStories

Her tænker du på “Sådan promoverer du din bog via Facebook”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *