fbpx

Persongalleri

Artikel om persongalleri for skribenter og forfattere

 

Hold styr på dit persongalleri

En bog uden karakterer bliver hurtigt en bog uden karakter.

Medmindre du skriver digte på to linjer, bør du have styr på dine figurer.

Det lyder kedeligt, og derfor sprang vi det selv over, da vi i sin tid begyndte at skrive. Troen på egne evner og hukommelse var stor.

Men når man pludselig sidder med en 400 sider lang roman og 100 navngivne personer, fortryder man bittert, at man ikke nedskrev persongalleriet i et særskilt dokument.

Selv bruger vi excel-ark. Det er vildt usexet, men det virker. Regnearket er eminent til at holde styr på navne, alder, titler og fysiske karakteristika på dine romanfigurer.

Pust liv i personen

Når du skal skrive ”liv” ind i dine personer, kræver det, at læseren kan skabe sig et billede af deres udseende. Til brug for dette kan man udstyre dem med en lang række karakteristika, herunder navn, alder, køn, højde, vægt, hår, race og alt muligt andet.

Nogle elementer giver sig selv, og andre har godt af at blive beskrevet, hvis det hjælper til at opbygge karakterens rolle.

I en fantasybog har man måske en enarmet ridder. Her er det interessant, at hans arm mangler, fordi det giver ham udfordringer i sværdkamp.

En anden person kan være blind, tårnhøj eller svært overvægtig. Og man kan øve sig i at beskrive de komplikationer og udfordringer, som den fysiske fremtoning giver. Det giver særlig mening at lave disse beskrivelser, når personerne afviger fra normalen.

En lille hverdagsagtig begivenhed som en tur på offentligt toilet er ikke det samme, hvis man sidder i kørestol eller er blind.

Beskriv så meget af dine personer som muligt, men husk, at der skal være mening med galskaben. ”Hun havde en vorte på kinden” er et udmærket udsagn, men hvis det ikke bruges til noget, bliver det blot trivielle observationer. Beskrivelsen kan dog være interessant, hvis kvinden findes myrdet og vorten pludselig er væk …

Visualisering

Det kan være en fordel at arbejde visionært, det vil sige med en grafisk fremstilling af dine figurer. Det hjælper til at holde styr på beskrivelser. Man kan for eksempel bruger billeder fra internettet til at skabe sin figur ud fra.

Indre karakter

Udover de fysiske egenskaber er det naturligvis vigtigt, at personerne også gør interessante ting eller handler på interessant vis. Personens indre karakter er derfor mindst lige så vigtig som den ydre fremtoning.

Overvej, hvad din person skal gøre, hvorfor personen handler på denne måde, og hvilke tanker personen gør sig.

Vi tror som udgangspunkt på, at hvert menneske har en historie at fortælle. Det skal dine karakterer også have. Det er vigtigt, at der er nogenlunde overensstemmelse mellem personens karakter og baggrund og personens handlinger.

Ofte kan man med fordel anvende en karakterdannende hændelse – liv, død, skilsmisse, lottogevinst, misrøgt, mobning, overgreb og lignende – til at forklare dine personers handlinger eller ændrede adfærd.

De færreste forfattere slipper godt fra at lade deres karakterer ændre adfærd, uden at kunne retfærdiggøre det. Men der kan naturligvis også være en historie i, at en person fuldstændigt afviger fra den forventede handlemåde. Men husk at gøre det troværdigt, hvis man i det ene øjeblik passer sin blomsterbutik og i det næste løber rundt og jagter folk med sin kødøkse.

Nogle forfattere har dokumenter med indgående beskrivelser af de enkelte personer og steder, men bruger det alene som research eller baggrund til figurerne. Så tager de “blot” summen af personen og smider ind i bogen – og springer mellemregningen over. Jo bedre du selv kender dine figurer, desto nemmere har du ved at beskrive dem.

Som forfattere skylder vi at behandle læseren med respekt. Det kan vi passende gøre ved at starte med at behandle vores karakterer med respekt.

Du kan måske også være interesseret i at læse artiklen 4P-modellen om plot, personer, plausibilitet og paratviden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *