fbpx

4P-modellen om plot, personer, plausibilitet og paratviden

skrivemodel

 

Der findes mange forskellige skrivemodeller, og mange forfattere udvikler med tiden deres egne modeller og systemer til at skrive.

Ud fra vores arbejde med redaktion af kriminalromaner har vi lavet vores egen skrivemodel for genren, der bygger på 4P-modellen: Plot, Plausibilitet, Persongalleri og Paratviden.

Plottet skal grundlæggende være godt og elementært spændende, så læseren engagerer sig i bogen og dens handling.

Plausibiltet handler om, at det skal kunne foregå i virkeligheden. I en kriminalroman må fortællingen gerne være fantastisk spændende, men den skal samtidig være realistisk.

Vi foretog derfor en grundig research om fortællingens elementer, og derfor kan de enkelte elementer rent faktisk lade sig gøre. Det sikrer lige præcis, at historien får en plausibilitet over sig. At man som læser tænker: ja, det kunne godt lade sig gøre.

Persongalleriet
skal fremstå skarpt og vedkommende.

Alt for mange bifigurer ville fjerne opmærksomhed fra historien, og hovedpersonernes karakterer skulle opbygges, så deres handlinger blev realistiske og forståelige.

Et spændende og vedkommende persongalleri er afgørende for næsten alle typer af fortællinger, og det gælder ikke mindst i kriminalgenren. Vi arbejder selv længe med de enkelte figurer, og vi forsøgte at skabe personer, der som brikker i et skakspil havde hver deres rolle at spille. En bonde har nok umiddelbart mindre værdi end en springer og løber, men alle brikker skal være relevant og skal kunne bidrage med noget til den overordnede fortælling.

Endelig blev Paratviden en vigtig ingrediens i vores skrivefase.

Mange krimier og andre romaner rummer forfatternes egne interesser om alt fra leverpostejmadder til astrofysik.

Selvom modellen er udviklet til krimier, virker den glimrende til de fleste andre genrer.