4P-modellen om plot, personer, plausibilitet og paratviden

skrivemodel


Der findes mange forskellige skrivemodeller, og mange forfatter udvikler med tiden deres egne modeller og systemer til at skrive.

Forud for skriveopgaven med vores krimiserie om Manus Albino, greb vi tingene systematisk an.

Vi satte os ned og lod os inspirere af de store mestre før os. Hvad havde de gjort, og hvordan havde de skrevet?

Ud fra det lavede vi vores egen skrivemodel for kriminalromanen, der byggede på 4P-modellen: Plot, Plausibilitet, Persongalleri og Paratviden.

Plottet skal grundlæggende være godt og elementært spændende, så læseren engagerer sig i bogen og dens handling.

Plausibiltet handler om, at det skal kunne foregå i virkeligheden. I en kriminalroman må fortællingen gerne være fantastisk spændende, men den skal samtidig være realistisk.

Vi foretog derfor en grundig research om fortællingens elementer, og derfor kan de enkelte elementer rent faktisk lade sig gøre. Det sikrer lige præcis, at historien får en plausibilitet over sig. At man som læser tænker: ja, det kunne godt lade sig gøre.

Persongalleriet
skal fremstå skarpt og vedkommende.

Alt for mange bifigurer ville fjerne opmærksomhed fra historien, og hovedpersonernes karakterer skulle opbygges, så deres handlinger blev realistiske og forståelige.

Et spændende og vedkommende persongalleri er afgørende for næsten alle typer af fortællinger, og det gælder ikke mindst i kriminalgenren. Vi arbejder selv længe med de enkelte figurer, og vi forsøgte at skabe personer, der som brikker i et skakspil havde hver deres rolle at spille. En bonde har nok umiddelbart mindre værdi end en springer og løber, men alle brikker skal være relevant og skal kunne bidrage med noget til den overordnede fortælling.

Endelig blev Paratviden en vigtig ingrediens i vores skrivefase.

Mange krimier og andre romaner rummer forfatternes egne interesser om alt fra leverpostejmadder til astrofysik. Vores ”paratviden” blev madopskrifter, da vi udstyrede den ene hovedperson med en udpræget forkærlighed for gastronomiske udfoldelser.

Selvom modellen er udviklet til krimier, virker den glimrende til de fleste andre genrer.