Ensomhedens job

 

Hvad gør man, når familie og venner ikke helt forstår dit valg om at skrive og blive forfatter?

Hvordan forklarer man andre, at man ikke rigtig har noget valg? Fordi forfattergerningen er meget mere end et arbejde. Og mere skal sammenlignes med en kunstners besættelse end et almindeligt 8-16 arbejde.

Er det overhovedet muligt at jonglere forfatterskab og familie på samme tid?

Vi smider et par gode råd ind i kampen mellem kunst og kærester.

Væn dig til ensomhed
At være forfatter er som udgangspunkt et ensomt job. Man sidder alene, når man skriver. Det er svært at have kolleger omkring sig hele tiden. Det er et livsvilkår som forfatter. Væn dig til det. Og væn andre til at det er sådan du fungerer.

Forklar din kunst
Fortæl både venner og familie, hvor meget det betyder for dig. Bank, venner og familie kan ofte møde dig med “Ja, men du skal jo også have et rigtigt job.”
Forklar at forfatterskabet er bare en hobby. Det er både kunst og forretning. Og at det i perioder er fuldstændig som et “rigtigt” job. Med deadlines og masser af arbejde.

Involver din familie
Du kan læse højt for dine børn. Du kan lade din familie være betalæsere. De fleste har en ven eller nogen i familien, som er gode til korrektur. Bed dem om at hjælpe og kommentere. På den måde deler du din passion og andre for en bedre forståelse af hvor meget det betyder for dig.

Dyrk nærværet
Som forfatter slukker man aldrig helt for antennerne. Men man kan alligevel godt aftale perioder, hvor man “lukker” ned og er nærværende. Det er samme metode, når man tvinger sine børn til at holde “skærmfri” fra iPads og smartphones. Hold kæresten i hånden. Se en film sammen eller gå en tur. Spis middag i byen. Lyt til din partner og venner. Du kan også lade op ved at holde pause fra skriveriet.

Planlæg dit skriveri
Vi forsøger at planlægge vores skrivearbejde så det passer med familien. Skriv mens børnene er i skole eller partneren er på job. Der er ingen grund til, at du ligger i sengen og ser fjernsyn, mens resten af verden arbejder. Og at du først stempler ind, når alle andre kommer hjem. Vær fleksibel når du kan.  Og meld ud i god tid, så andre kender dine “mødetider” på forfatterskabet.

Gå på kompromis
Man kan ikke skrive altid. Nogle gange kommer inspirationen midt i en parmiddag eller hyggetid med kæresten. Sommetider er skrivemaskinen bare langt væk. Lige når den gode ide opstår. Eller sætningen fuldendes i dit hoved. Erkend at du ikke kan rumme alting. Hvis ideerne forsvinder inden du atter sidder foran maskinen, så er der måske en årsag til det. Lad være med at stresse over det.

Sig tak
Venskaber og parforhold handler også om at give plads. Det er ikke altid nemt at være gift/forlovet/kæreste med en forfatter.

Det skal man også som forfatter huske på.

At sige tak for pladsen og friheden til at skrive.