fbpx

Vinderen af vores konkurrence om kønsroller, kønspolitik og ligestilling

 

Mange tusinde tak for de rigtig mange gode og spændende bidrag til vores og Dansk Kvindesamfunds skrivekonkurrence med temaet kønsroller, kønspolitik og ligestilling.
Vi modtog over 30 bidrag i alle mulige forskellige former, både digte, noveller og essays. Vores dommerpanel bestod af repræsentanter fra både Dansk Kvindesamfund, Uniteandwrite og forlagene EgoLibris og Skriveforlaget, og sammen lykkedes det os at gennemgå bunken af bidrag og snakke os frem til, hvem der var vores favoritter.

Det har været en ren fornøjelse og enormt spændende at læse os igennem dem alle, men det har dælme også været svært at skulle vælge én vinder blandt så mange gode bud. Så svært, at vi måtte gennem flere udvælgelsesrunder.

Men vi har nu endelig valgt en vinder!

Vinderen er den talentfulde Vivi Nielsen med hendes lille samling af sammenhængende digte Retter, som kan findes her: https://uniteandwrite.com/projects/retter/chapters/

Som præmie modtager Vivi nu en gratis licens til tekstbehandlingsprogrammet Scrivener.

 

Lidt om Vivis digte:

Retter er en yderst velskrevet og interessant samling korte, sammenhængende digte. Vivi formår gennem form og billedsprog at fange en stærk sanselig oplevelse samt et umiddelbart fritflydende tankespor.

Der bliver leget rigtig meget med sproget, der både er knivskarpt og enormt kreativt. De mange ordspil og allitterationer giver ordene en tyngde og rytmisk slagkraft. Tonalt fremstår digtene hårdtslående, stærke og skarpe, og de prikker og provokerer.

Digtene beskriver mørket og natten og kropsligheden på en næsten ulækker måde. Vivi får fremmanet en nærmest klaustrofobisk fornemmelse og en angstfuld tilstand, og med sin overvældende sanselighed formår digtene at fremkalde fysisk ubehag hos læseren.

Digtet kan ses som et overføringsbillede på kvindelig seksualitet: Hvad der forventes af en kvinde, hvordan kvinden lever i sin seksualitet … og ikke mindst, hvordan der tages imod den af omverden (patriarkatet).

Og så er det skærende aktuelt: Vi fornemmer utrygheden i mørket. Utrygheden ved at bo i kvindekroppen. Det er en uhyre vigtig og relevant samling digte i forhold til den aktuelle debat.

Med andre ord: Vivi Nielsen rammer hovedet på sømmet her. Hun trækker os ind i en ubehagelig sanselig oplevelse af utryghed, angst og seksualitet, der er så stærk og skarp, at man nærmest føler det på egen krop. Det er barskt og modigt, og det vidunderligt provokerende.

Med alt det ovennævnte in mente synes vi, at Vivis bidrag fortjener at vinde, og vi anbefaler jer alle at læse det og fortælle hende, hvad I synes om digtene.

 

Bidrag, der var med i finalerunden

Som sagt modtog vi rigtig mange bidrag til konkurrencen, og det var enormt svært at vælge én vinder blandt dem. Derfor synes vi, at nogle af de andre bidrag fortjener at blive nævnt, selvom de ikke endte med at vinde.

Her er to bidrag, der var blandt vores favoritter, og som nåede med i vores allersidste runde i udvælgelsesprocessen.

Mia Jacobsens Kvindekamp anno 2021 er et velskrevet, rammende og ærligt essay, der er drevet af en vrede og indignation, som næsten kun unge mennesker kan have den. Det har noget nærmest 70’er-agtig protest over sig, noget handlekraftigt, noget no-bullshit. Den kompromisløshed, Mia lægger for dagen, kan vi rigtig godt lide. Essayet springer også ud af en interessant og faglig tilgang via eksemplerne fra den skelsættende bog af Caroline Criado Perez. Essayet rammer desuden noget introspektivt og personligt, der modigt afslører tvivlen og afmagten i kvindekampen. Og så slutter essayet af med noget håbefuldt, noget kvindesolidarisk. Det er en enormt vigtig og aktuel vinkel – en lindrende pointe.

Læs essayet her: https://uniteandwrite.com/projects/k-nspolitik–kvinders-rettigheder-og-ligestilling/chapters/

 

Ragna Aamands essay Hvad en kvinde kan taler også ud fra den kvindelige erfaring/oplevelse. Ragna rammer gennem en velskreven og personlig beretning mange af de udfordringer og spørgsmål, kvinder må stå ansigt til ansigt med: Hvordan man vokser op, hvordan kroppen hæmmer én i ens udfoldelser, hvordan man bliver mor … og hvordan man ser på og håber, at ens døtre klarer skærene anderledes end én selv. Det er ikke rare perspektiver. Men der sluttes af med noget håbefuldt og rørende: at den unge generation rent faktisk nok skal klare den.

Læs essayet her: https://uniteandwrite.com/projects/hvad-en-kvinde-kan/chapters/

 

Igen, mange tak til alle jer, der deltog og har vist interesse i konkurrencen. Vi håber, at det har været en spændende udfordring for deltagerne, og at I nyder at læse både vindernovellen og de andre bidrag. Det gjorde vi i hvert fald!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *