Nicolai Porskrog – om at skabe en app-bog og ramme nye målgrupper

 

Nicolai Porskrog er aktuel med sin fantasybog Arctant Flare & The Time Tower. Men bogen er ikke en bog i en traditionel forstand, heller ikke en e-bog, men er i stedet udgivet som en app, som en ”activity book” eller en ”Abook”, som han selv kalder det. I denne artikel fortæller Nicolai selv om det nye og spændende koncept og om processen med at skrive og skabe bogen.

“DET KAN DU JO IKKE!”

Det er nok den mest brugte sætning fra folk omkring mig i den lange opstartsfase af mit skriveprojekt Arctant Flare & The Time Tower – en fase, der for så vidt endnu ikke er overstået. “Det kan du jo ikke!” og “Du kan jo ikke leve af at være forfatter”  blev trættende, men det blev også min drivkraft.

Mit navn er Nicolai Porskrog. Jeg er 25 år gammel og går også under mit forfatteralias Nick Storm. Til dagligt arbejder jeg som bestyrer og eventkoordinator på et diskotek i Aalborg. Jeg vil tage jer med på en rejse gennem mit forløb med mit “Abook”-koncept, hvor det startede, hvordan det er at skrive på den her måde og ikke mindst, hvad jeg har fået ud af det!

App-bog fremfor fysisk bog

Enhver start er jo svær, men som forfatter, der henvender sig til et ungt publikum, kan det virke uoverskueligt at begynde, når man allerede ved, at der ikke er så mange unge, der læser bøger mere. Hvor ved jeg så det fra?

Jamen, jeg er jo én af dem selv. Igennem hele min folkeskole har jeg, ligesom mange af mine klassekammerater, formået at undgå at læse samtlige bøger, vi er blevet sat til at læse. Også selvom det var bøger, der var skrevet i genrer, jeg normalt ville elske. Fantasybøger som Harry Potter, Eragon og Percy Jackson er alle sammen tilfælde, hvor jeg har elsket filmatiseringen, men aldrig har fået læst bøgerne. Jeg synes, det har været alt for kedeligt at skulle samle en bog op og sætte mig i et hjørne, for selvom indholdet har været godt, så er jeg alt for visuel og har haft brug for noget, der også fanger min opmærksomhed.

I dag er det også kun blevet mere elektronisk. Generationen efter mig er låst til deres telefoner og iPads, hvor apps fylder hele deres verden. Det er vildt, at der ikke er blevet gjort mere for at ramme den platform end Kindle, Amazon og diverse andre tjenester, og det er derfor også åbenlyst, at der kan gøres mere.

Da jeg undersøgte markedet i sin tid, viste tallene, at salget af fysiske bøger på globalt plan var faldet med 20 procent, samtidig var salget af e-bøger stigende med 16 procent. Flere af dem, jeg igennem tiden har snakket med om min bog, har sagt, at de ville foretrække den fysisk. Fælles for 80 procent af dem er, at de alle ligger uden for min primære målgruppe, der hedder 13-25 år.

Det begyndte at virke åbenlyst for mig, hvor jeg skulle hen, men jeg havde stadigvæk et problem.

Hvordan holder jeg interessen hos læsere som mig selv?

Svaret lå faktisk så tæt på hjem, som det overhovedet kunne. Jeg har spillet computerspil, lige siden jeg kunne kravle, og jeg er stadigvæk ikke stoppet. Spil som World of Warcraft, Kingdom Hearts og God of War 4, hvor historien er i centrum, og gameplay er skabt omkring den. Det gik op for mig, at jeg måtte inddrage den tankegang i min skriveproces for at ramme de personer, jeg jo vil mene, er min primære målgruppe, and Lord, did that turn out well!

Jeg satte mig ned, som man nu gør, med en blyant i hånden og et glas mælk ved siden af. Hvilke elementer skulle jeg have med, og hvilken effekt skal det have for historien? Jeg endte med et interaktivt kort, det der også ses som et “world map”. Et karaktersystem, hvor man får et billede og en biografi af de primære karakterer, man møder i bogen. Til sidst et trofæsystem eller “achievements”, der dokumenterer læserens proces, ligesom man kender det fra næsten alle computerspil i dag. Tro det eller lad være, men det at få alle de ting her på plads gjorde det også meget nemmere for mig at skrive bogen. Det blev spændende at opbygge den omkring et kort, hvor jeg rent faktisk kunne fortælle og se, hvor mine karakterer var henne, se, hvordan de onde langsomt brød frem, og vide, hvor lidt chance Arctant i virkeligheden havde for at stoppe det. Alt sammen noget man vil opfange, hvis man også bruger kortet aktivt i bogen. Det blev i sidste ende til det jeg kalder “Abook”-platformen, en “Activity Book” eller “Aktivitets-Bog”. En bog, hvor mine features understøtter læsningen – nogle er for den sentimentale værdi og andre er for den skarpe læser. Alt sammen i sidste ende for at gøre den mere aktiv og mere spændende at læse.

“Det kan du ikke”-kommentarerne begyndte at blive færre, men “Du kan jo ikke leve af at være forfatter i Danmark” gjorde stadig ondt, når folk, jeg knap nok kendte, kom i baren på mit arbejde og sagde: “Det er fedt, du har startet dit eget projekt, men …” Dem var der desværre flere af, end der var folk, der kun kom med motiverende ord. Men det var deres usikkerhed og ikke min, det vidste jeg, men jeg ville også gerne bevise det.

Så jeg begyndte på en Instagram (@Arctantflare) dedikeret til bogen og begyndte at dele ud af, hvad der rent faktisk skete i den her skabelsesproces, og det var med til at lukke munden på samtlige af dem, der var pessimistiske. Desuden begyndte jeg også på min private Facebook at dele lidt ud af mine tanker, og hvor jeg var henne. Jeg følte personligt, at det med at sætte ord på det, gjorde, at folk så det mere fra et iværksætterperspektiv. Om det er rigtigt eller forkert, skal jeg selvfølgelig ikke kunne sige, men jeg synes jo netop, at man bør gribe sin skrivning an som en forretning, hvis man vil leve af den. Forstå mig ret, alt det med at skrive gør jeg, fordi det er terapi – jeg ville slet ikke kunne lade være, om så jeg havde den her platform eller ej – men hvis jeg gerne vil leve af det, kan jeg ikke nøjes med at se det som en fritidsinteresse og et kreativt afbræk fra virkeligheden.

Men jeg gjorde det alligevel!

Her står jeg så i dag og reflekterer over hele min proces, og jeg håber så inderligt, at flere vil tage teten sammen med mig. Jeg lover jer, at jeg nok skal gå forrest og bane vejen for alle kommende forfattere, så I kan få succes med Abook-platformen, men det kræver, at I tør satse, det kræver, at I kan vende negativt til positivt, og så kræver det ikke mindst, at I holder hovedet højt. Jeg lover jer, det er så SJOVT at slukke for de andres tanker og bare gå med sin egen mavefornemmelse og kreativitet. For mit vedkommende har jeg brugt alle de penge, jeg kunne lægge til side de seneste 7 år, på at få skabt Arctant Flare, og det kan sagtens være et lige så langt og sejt et træk, du som ny eller “gammel” forfatter skal igennem. Men at kunne se sig selv i spejlet hver morgen og sige “Du gjorde det” betyder SÅ meget.

I år var jeg inviteret på Kulturmødet 2019 på Mors – den nok fedeste oplevelse jeg har haft i mit liv. Her var jeg, sammen med mine kæreste, rundt og lytte til diverse talks og byde ind, hvor jeg kunne. Jeg tog mig modet til at opsøge Joy Mogensen, vores nye kulturminister, og bagefter ledelsen i KL & Kommuner for at præsentere dem for idéen, alt sammen noget jeg aldrig havde haft mod til, hvis ikke jeg havde taget imod alle de nej’er, der var i starten. Jeg kunne godt, og jeg har gjort det.

Jeg er så stolt af mig selv, og om noget så er dét det vigtigste.

Lidt gode råd til udviklingen og udgivelsen af en app-bog

Én ting er at være selvudgiver, en anden ting er at være app-udgiver OG forfatter. De fleste er formentlig opmærksomme på at ens færdige bog skal igennem redaktør, betalæsere med videre. Det var jeg også, men hvad jeg ikke vidste, var, hvad selve app-delen ville koste mig, og hvor mange gange jeg måtte tilføje nye “layers” i appen, for at min vision stemte overens med, hvad der rent faktisk kunne lade sig gøre. Rundt regnet har jeg brugt 100.000 kroner på at få lavet appen, hvoraf de nok 15.000 er kroner og øre, jeg kunne have sparet ved at ramme rigtigt første gang. Her tænker jeg blandt andet på illustratoren, der lavede de første karaktertegninger til bogen, og skarpere kommunikation fra min egen side i denne forbindelse. Jeg havde en idé om, hvordan mit oprindelige udtryk skulle være, men hvad jeg desværre lærte lidt for sent, var, at disse manga-lignende tegninger ikke passede in i app-universet, der er meget “blødt” at se på. Jeg anbefaler klart, at man sørger for at have sine tanker skrevet ned, så det hele stemmer overens til sidst. For på den måde kan man, når man snakker med programmøren, forventningsafstemme med dem også. Sørg også for at få lavet jeres research. Med det mener jeg at finde en stil, I kan lide, og gør den til jeres egen. Hvis I ser på Arctant Flare, vil I hurtigt se, at der ikke er meget i mainstream media, hvis overhovedet noget, der ligner det.

Jeg vil også klart anbefale at tage et fysisk møde med, hvem end der skal have din baby i deres hænder. Find ud af om kemien er der, og om dine forventninger rent faktisk giver mening. Det bedste ved Thorwest Development, som min bog blev programmet hos, var, at de tit har sagt nej til mig, når jeg havde en idé, som de vidste ikke ville fungere i praksis. De er de professionelle inden for deres felt, så lyt til, hvad de siger!

 

I strukturering af din app-bog er det desuden vigtigt at være strategisk. Nogle af mine karakterer (The Wayward Family) får man først et billede af, når det giver mening for den emotionelle læser. Achievements er placeret, når der er “dry spots” ved karakterer og i kortet, og betalingen finder sted, når det begynder at blive rigtig spændende i bogen. For mit vedkommende betyder det at man ca. 1/4 vej igennem står over for en 40 kroners betaling af første omgang, eller et samlet køb på 69 kroner, hvis man vælger at købe adgang til hele bogen. Den sidste del ville man i så fald skulle betale cirka 3/4 vej igennem bogen op til finalen, så på den måde ligger jeg dem, når læseren har allermest lyst til at læse videre!

 

En anden god ting ved en app-bog er, at man, ligesom ved min, kan opdatere den løbende i takt med, man får lidt penge ind. Jeg har blandt andet udvidet med et SoMe-aspekt, hvor man kan dele sin achievement-progress direkte til Twitter og Instagram. Her er der vedhæftet et stemningsbillede fra bogen, så man også får det med som ekstra gevinst. Desuden kan man jo tilføje og fjerne features, når pengepungen er til det, noget jeg helt sikkert også kommer til at gøre brug af. Jeg har nemlig fem hovedhistorier i støbeskeen til Arctant Flare, men også en masse andre gode sager, jeg jo desværre ikke kan røbe helt endnu. Til gengæld ved jeg, at Abook-platformen vil kunne bære min kreativitet og føre den til nye højder, ligesom den også ville kunne gøre med din!

 

Arctant Flare & The Time Tower er som app-bog en af de første af sin slags, eftersom den blandt andet har et interaktivt kort og karakterbeskrivelser, der opdateres og låses op for under læsningen, og belønninger, som læserne modtager, når de rammer bestemte milepæle undervejs.

Nicolai har selv finansieret udgivelsen af bogen og har som nævnt brugt op mod 100.000 på projektet – fra udvikling af appen til redaktørhjælp hos en amerikansk redaktør og alt det grafiske arbejde.

Arctant Flare & The Time Tower er på engelsk og er lige nu tilgængelig på Apples App Store. Den kan hentes gratis, og man kan læse den første fjerdedel af historien gratis, men derefter skal man naturligvis betale et beløb for at låse op for resten af historien.

Nicolai har også dedikeret en hjemmeside til sin app-bog, hvor man kan læse mere om det og følge med i projektets udvikling. Siden kan findes her: arctantflare.squarespace.com

Her hos Uniteandwrite vil vi holde et skarpt øje med Nicolais banebrydende projekt og udviklingen inden for denne nye slags historiefortælling. Det er en anderledes og spændende måde at udgive en bog på, der aktiverer læseren på en måde, som en traditionel udgivelse ikke formår. Målgruppen er netop enorm vigtig at tænke ind i sit skriveprojekt, og her kan det godt svare sig at være kreativ og tænke ud af boksen, ligesom Nicolai har gjort.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *