Backup

backup

 

Som forfatter er du sårbar. Ikke bare over for kritik eller knuste drømme, men også for det fysiske tab af din indsats.

Computeren kan gå i stykker. Eller blive stjålet.

De fleste kender historier om forfatterkolleger, som har mistet års arbejde takket været en langfingret indbrudstyv eller nedsmeltning af harddisken.

Derfor skal du huske at tage backup af dine tekster. Det kan næppe siges for tidligt i processen. Og slet ikke for ofte.

Så vi siger det lige igen: Husk at tage backup!

Betragt det som en del af dit produktionsapparat. Medmindre du elsker at gøre tingene dobbelt.

Husk, at du aldrig kan skrive den samme sætning ens med måneders mellemrum. Det er der noget godt i, men også noget ufattelig skrøbeligt over.

Hver tid har sin stemme. Så få den stemme ned på papir og ind i bankboksen. Det er nemmere at rette end at genskabe.

Hvis du arbejder på fabrik og mister en dags produktion, vil du kunne møde ind dagen efter og lave den samme vindmølle, lysestage eller vandpumpe, fordi firmaet har skabeloner og beskrivelser, som gør det muligt at skabe det samme produkt igen og igen.

Som forfatter arbejder du uden faste skabeloner. Hvis du ikke tror os, så prøv denne simple øvelse: Skriv en A4-side med tekst til din bog. Gem siden væk og start forfra og forsøg at skrive nøjagtigt den samme tekst igen. Når du er færdig, så sammenlign resultaterne. De er med garanti ikke ens.

Det er svært nok at skrive – du behøver ikke gøre udfordringen større ved at skulle skrive en bog forfra, fordi du mistede din computer.

Det er vigtigt at tage backup – uanset om du arbejder i Google-drev, Word eller Scrivener.

Hav ALTID en ekstra kopi af dit materiale.