fbpx

Skriv til din målgruppe

Målgruppe – en definition

En målgruppe er en gruppe mennesker, som er målet for et produkt eller lignende – om det er en ny mobiltelefon, en film eller en tale. Inden for litteratur er en målgruppe dem, som forfatteren skriver sine værker til – med andre ord: læseren.

Nogle overordnede eksempler på målgrupper inden for litteratur kunne være børn, teenagere og voksne. For eksempel er Mumbo Jumbo-bøgerne skrevet til børn, Hunger Games-bøgerne til teenagere/young adults og Millenium-serien skrevet til voksne.

 

Forskellige typer målgrupper

Målgrupper kan kategoriseres på baggrund af mange forskellige faktorer, inklusive alder, sociale klasse og køn. Men de kan også deles op i disse fem slags grupper: eksperter, lægfolk, ledere, teknikere og hybrider.

Eksperter

Denne målgruppe har en masse viden om emnet, så de behøver ikke at få alt det grundlæggende forklaret. Eksperter kan være læger og akademikere, men i en litterær sammenhæng kan ekspert betyde nogen, som har læst hundredvis af kærlighedsromaner og derfor kan betragtes som værende ekspert inden for den specifikke genres elementer og træk.

Skriver man udelukkende til denne målgruppe, risikerer man, at værket går hen over hovedet på læsere, der ikke er eksperter. Men eksperter vil sætte pris på, at forfatteren kommer til sagen med det samme. Det kunne eksempelvis være en videnskabelig artikel eller en roman om et nicheemne.

Lægfolk

Denne målgruppe anses som værende begyndergruppen. De ved lidt eller ingenting om emnet, så de skal have alt det grundlæggende forklaret tydeligt. En god forfatter til denne målgruppe vil prøve at forudse spørgsmål, der kan opstå, og svare på dem i teksten. Artikler om dekoration i hjemmet eller undervisningsmateriale er gode eksempler på tekster til denne slags målgruppe.

Ledere

Det kræver grundige overvejelser, når man skriver til en målgruppe, der befinder sig højere i hierarkiet end forfattere. Ledergruppen er enhver, der træffer beslutninger på et niveau over forfatteren – en statsminister eller en CEO i en virksomhed for eksempel. Det er vigtigt at sikre, at den rette tone bliver brugt, og at den korrekte viden demonstreres, så teksten anses som værende en troværdig kilde. Eksempler på dette kunne være en præsentation på arbejdet eller en e-mail, der skal sendes til alle i virksomheden.

Teknikere

Denne teknisk orienterede målgruppe søger klare detaljer og retningslinjer om deres emne. Manualer og vejledninger er gode eksempler på tekster, som denne målgruppe vil være interesseret i. Forfattere, der skriver til denne gruppe, skal være meget bevidste om deres struktur og sikre, at de undgår overraskende detaljer, og at teksten er så logisk som muligt.

Hybrider

Denne målgruppe er en kombination af grupper. Det kan være eksperter og ledere, som både ved en masse om emnet og har autoritet til at træffe større beslutninger. Teksten bør her demonstrere, at forfattere ved, hvad han/hun skriver om, da målgruppen allerede vil være skeptisk i forhold til tekstens meritter.

For at kunne lykkes at skrive til denne målgruppe skal forfatterne beslutte, hvem der er den primære målgruppe og den sekundære. På denne måde kan tonen geares mod den primære målgruppe, og den sekundære målgruppe kan følge med, hvis det er. Et eksempel på en tekst til en hybridmålgruppe kunne være en overtalende tekst, som en tale eller et essay.

 

Målgruppe og genre

Alle romangenrer – og bøger generelt – er gearet mod en specifik målgruppe. For eksempel læser midaldrende gifte kvinder ofte kærlighedsromaner, unge mænd er ofte glade for science fiction, og intelligente problemknusere elsker romaner om mysterier.

Dog kan de fleste romaner godt have flere målgrupper, der er interesseret i deres budskaber. C.S. Lewis sagde det ret præcist: “En børnebog, der kun kan nydes af børn, er ikke en god børnebog.” Selvom en roman måske er skrevet til et yngre publikum, vil en dygtig forfatter kunne finde en måde at sikre, at læsere af alle aldre kan relatere til historien. Det samme kan siges om kærlighedsromaner, der også tiltrækker mandlige læsere, eller teenagere, der også kan nyde en god mysterieroman.

 

Målgruppeteori

Målgruppeteori har udviklet sig gennem årene med hjælp fra forskellige influencere, originalt gik teorien på, at en målgruppe består af retoriske situationer, som en given tekst fastslår. Med andre ord: En målgruppe er passive medlemmer af en tekst og vil tro på og optage al information, de læser.

Senere kom målgrupper til at handle mere om at ramme en virkelig og specifik gruppe gennem det skrevne ord. Man fandt ud af, at målgrupper/læsere er aktivt engagerede i, hvad de læser, og kan influere en tekst, som den bliver skrevet. Dette betyder, at en forfatter ikke kan antage, at hvad end han/hun skriver har en fast betydning, som vil blive fortolket ens af alle. I stedet må man antage, at folk, der er aktivt engagerede i teksten, vil modtage den forskelligt.

 

Målgruppens funktion

Målgrupper spiller en stor rolle i forhold til, hvordan en forfatter griber sit skriveri an. Forfatteren kan ændre sin stemme, tone og sætningsstruktur for at matche sin målgruppe. For eksempel har børnebøger ofte simple sætningsstrukturer og burger positivt sprog for at fange det unge publikum, hvorimod en bog skrevet til en voksen kan bruge komplekst sprog om et mere kompliceret emne.

Forfatteren bør også vide, hvor godt kendskab målgruppen har med emnet, så han/hun kan vurdere, hvad målgruppen har brug for at høre. Dette vil afgøre, hvilke detaljer der skal inkluderes i teksten, lige så vel som hvor forsigtig man skal være i sin tilgang til emnet. For eksempel valgte George Orwell at skrive Animal Farm som en allegori, fordi han vidste, at hans målgruppe ikke ville acceptere budskabet så nemt, som hvis han skrev direkte om den russiske revolution. Så han brugte personificerede dyr som forklædning.

Uden for litteraturens verden er det meningen, at en målgruppe/et publikum til en forestilling skal reagere passende på, hvad de ser og føler. Denne reaktion, om det er latter, hujen eller buhen, driver skuespillerne og motiverer dem til at præstere.

Eksempler på målgrupper inden for litteratur

  1. William Shakespeare, Kong Lear

Shakespeares skuespil var skrevet til et voksent publikum men til alle sociale klasser, rig, middelklasse eller fattig. Alle kunne komme og se hans skuespil og få noget ud af det, da temaerne var universelle for alle niveauer i samfundet.

Kong Lears temaer om hævn, egoisme, kærlighed og misforståelser er udbredte blandt alle mennesker. Idet Kong Lear tror på sine spytslikkende ældste døtre frem for Cordelia, den eneste af døtrene, der i sandheds elskede ham, så er det en brist, som mange kan relatere til i livet. Og når Edmund lyver og bedrager sin bror og far for at få tronen, er denne egoisme også et træk, som publikum kan relatere til, uanset social klasse.

  1. Stephen Chbosky, Fordelene ved at være en bænkevarmer

Denne bog er skrevet til en young adult-målgruppe og er en coming-of-age-fortælling om en førsteårsstuderende i high school. Chbosky bruger teenagesprog på en måde, der gør karaktererne troværdige, og han dykker dybt ned i traumatiske temaer som seksuelle overgreb og det at leve et passivt liv. Den tilsigtede målgruppe af teenager/young adults kan relatere til historien, men også voksne læsere kan finde inspiration i Chboskys ideer om, at vi ikke er alene, og at vi alle fortjener kærlighed.

  1. Lynne Truss, Eats, Shoots & Leaves

Eats, Shoots & Leaves er en humoristisk bog, der forsvarer nødvendigheden af korrekt brug af tegnsætning ved hjælp af sjove eksempler og scenarier. Truss argumenterer for, at kommaer og semikoloner er vigtige og drastisk kan ændre betydningen i en tekst, hvis de bruges forkert. Truss giver eksempler på, når forkert brug af grammatik resulterer i sjove eller misforståede budskaber, som kun læsere med forudgående forståelse for tegnsætning kan forstå. Derfor er denne bog tilsigtet en ekspertmålgruppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *