fbpx

Science Fiction

Artikel om science fiction til skribenter og forfattere

 

Hvad er science fiction?

Dette spørgsmål er svært at besvare og har været stærkt debatteret både blandt science fiction-forfattere og litteraturvidenskaben.

Det er en enormt bred og alsidig genre. Genren beskæftiger sig med alle mulige imaginære eller innovative koncepter, så som avanceret videnskab og teknologi, rumrejser, tidsrejser og liv på andre planeter – bare for at nævne nogle stykker.

Science fiction siges at have rødder helt tilbage til oldgræsk litteratur, hvor man ofte skrev litteratur, der udviskede grænserne mellem myte og fakta. Det var dog først engang i det 19. århundrede, at man begyndte at se skabelsen af de værker, man i dag hovedsageligt forbinder med genren – nemlig fantastiske værker så som Jules Vernes En verdensomsejling under havet og H. G. Wells’ The Time Machine.

Science fiction har stort set været en populær genre lige siden Verne og Wells tog verden med storm. Siden dengang er genren vokset og indebærer nu hundredvis af undergenrer med mange forskellige former for narrativer: tidsrejser, fremtidsvisioner, ruminvasioner, space opera, apokakyptisk og post-apokalyptisk fiktion, dystopisk fiktion, utopisk fiktion, cyberpunk, posthuman sci-fi, og mange flere. Science fiction er en genre, der har en hel særlig status i litteraturens historie og som i den grad fortjener vores opmærksomhed. Genren har et særligt sted i mange litteraturelskeres hjerter – ikke mindst i vores egne.

Men hvad indebærer genren som helhed? Hvad er det, den gør og kan, der adskiller den fra andre genrer? Trods genrens udefinerbare natur vil vi nu alligevel forsøge os med at finde nogle fællestræk, så vi bedre kan forstå, hvad der får science fiction til at tikke. Så spænd sikkerhedsselen, på med hjelmen og start warp-drivet – It’s gonna be a bumpy ride!

Videnskaben

Videnskaben er naturligvis et centralt element i science fiction. Ofte omhandler plottet en særlig videnskabelig opfindelse eller innovation, så som H. G. Wells’ tidsmaskine eller teknologien til at skabe nyt liv i Mary Shelleys Frankenstein.
Andre værker omhandler en nær eller fjern fremtid, hvori videnskabelige og teknologiske fremskridt har ledt verden i en bestemt retning.

Populært opdeles genren i to: hard science fiction og soft science fiction.
Hard science fiction fokuserer på naturvidenskabelige elementer og går ofte meget i dybden med de videnskabelige detaljer. Værkerne beskæftiger sig ofte med specifikke teknologier og er ofte baseret på aktuel videnskab. H. G. Wells’ The War of the Worlds, hvori England invaderes af marsmænd, er eksempelvis baseret på samtidens teorier om liv i rummet og evolution.
H. G. Wells, Isaac Asimov og Arthur C. Clarke er blandt de mest kendte hard science fiction-forfattere.

Soft science fiction derimod fokuserer i langt højere grad på de sociale og politiske konsekvenser af de teknologiske fremskridt, der skildres. Disse værker handler i mindre grad om teknologierne i sig selv. Dette er et typisk træk for eksempelvis dystopisk litteratur, der ofte skildrer, at teknologiske fremskridt misbruges eller skaber uforudsete konsekvenser for samfundet.
Ray Bradbury, Philip K. Dick, Aldous Huxley og Margaret Atwood er eksempelvis soft science fiction-forfattere.

Det spekulative element

Uanset hvordan man deler genren op, vil vi dog mene, at der altid er en fællesnævner, og det er genrens spekulative element. Al science fiction stiller essentielt spørgsmålet ”Hvad nu hvis…?”. ”Hvis denne teknologi eksisterede, hvordan ville verden så se ud?” eller ”Hvis verden udviklede sig i denne retning, hvilke konsekvenser ville det have for samfundet?”.
Science fiction skaber en slags teoretisk legeplads, hvor potentielle teknologier og udviklinger kan udforskes frit.

Denne teoretiske legeplads er ofte en fjern fremtid eller på en fjern planet – fællesnævneren er, at science fiction-plottet finder sted i en verden, der i store træk er fremmed og anderledes end den, vi kender. I den forstand har science fiction meget tilfælles med fantasy-genren – forskellen er dog, at fantasy inddrager overnaturlige elementer.

Science fictions fremmede verdener trækker på den virkelighed, vi kender, men denne virkelighed vendes på hovedet – den destabiliseres og transformeres. Disse alternative virkeligheder inviterer læseren til at tænke over de skildrede problematikker i værket, og hvad de kan fortælle os om vores egen verden og dens problemer.

Dette er netop det, der er hovedprojektet i science fiction – at fordreje og transformere et aspekt af samtidens samfund for at sætte dens problemstillinger og konflikter i relief – for at se verden og samfundet gennem et nyt perspektiv.

Science fiction er så meget mere end eskapisme og underholdning. Genren er på mange måder en hyldest til videnskaben og teknologi, men den tilbyder samtidig et frirum, hvori vi kan reflektere over og diskutere socialpolitiske udviklinger og problemstillinger.

Science fiction hjælper os med at reflektere over og forstå de uendeligt komplekse spørgsmål, om hvad det vil sige at være menneske, og hvordan vi interagerer med hinanden og verden omkring os.
Det er vel det, der gør science fiction til så fantastisk og så rig en genre, og det der gør, at så mange af os elsker den.

 

Hvilket science fiction-værk er jeres favorit?

Har I en favorit blandt genrens mange undergenrer?

 

Anbefalet læsning:

  • H. G. Wells, The Time Machine
  • Isaac Asimov, I, Robot (novellesamling)
  • Philip K. Dick, Do Androids Dream of Electric Sheep?
                                  Minority Report
                                  A Scanner Darkly
  • William Gibson, Neuromancer
  • George Orwell, Nineteen Eighty-Four
  • Arthur C. Clarke, 2001: A Space Odyssey
  • Octavia E. Butler, Lilith’s Brood (også kaldet Xenogenesis-trilogien)

Yderligere læsning om genren:

  • Adam Roberts, The History of Science Fiction
  • Keith Booker & Anne-Marie Thomas, The Science Fiction Handbook

 

Skrevet af
Jan Bagge-Nielsen

Du kan måske også være interesseret i at læse artiklen Worldbuilding – hvordan man opbygger sin fantasy-verden

2 meninger om “Science Fiction”

  1. Hvilket science fiction-værk er jeres favorit?
    – Min yndlingshistorie, som er Sci-fi, er klart ‘As the world dies’. Det er en zombie-sci-fi, og den er bare for fed! Det er dog ærgerligt at tredje bind ikke kommer på Dansk :/

    Har I en favorit blandt genrens mange undergenrer?
    – Har ikke så meget forstand på sci-fi’ens undergenre, men jeg vil igen anbefale zombie-sci-fi-bogen (det er vel en undergenre af sci-fi?: zombier) ‘As the world dies’ 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *