fbpx

Guide til Forfattere: Redaktionsprocessen Trin for Trin

 

 

Når du har skrevet den sidste sætning i dit manuskript, træder du ind i en ny fase af skriveprocessen: redaktionen. Denne fase er afgørende, for det er her, du polerer din tekst og forvandler dit første udkast til et færdigt mesterværk. Her er en trinvis guide til at navigere i redaktionsprocessen.

 

Trin 1: Tag en Pause Før du begynder at redigere, er det vigtigt at tage et velfortjent hvil. Læg dit arbejde til side i et par uger, så du kan vende tilbage til det med friske øjne.

 

Trin 2: Lad Edison analysere dit manuskript. Så får du værdifuld viden om hvor du skal fokusere din redaktionsindsats. Vær særligt opmærksom på de rapporter, hvor din Global Score indikerer at der er plads til forbedring.

 

Trin 3: Første Gennemlæsning Læs dit manuskript igennem fra start til slut uden at foretage dig noget. Notér dine første indtryk. Hvad føles godt, og hvad føles mindre overbevisende? Tilføj dine indtryk til Edisons analyse. Nu har du en god idé om, hvor skoen trykker.

 

Trin 4: De store linjer: Før du dykker ned i de enkelte sætninger, så se på de store linjer. Overvej plot, karakterudvikling, og struktur. Er der scener, der skal omarrangeres eller skrives om? Er der plotmæssige huller? Brug især Edisons rapporter om arketype, stemning, show/tell og tempo til at hjælpe dig med at få overblik. Du kan også bruge scenerapporten.

 

Trin 5: Karakterer og Dialog Gennemgå dine karakterer og deres dialog. Er hver karakter unik og veldefineret? Er dialogen naturlig og fremmer den historien? Edisons rapporter om karakterer og dialog giver dig mulighed for at vurdere, hvor mange gange dine personer optræder, om deres navne er stavet på samme måde hele vejen igennem bogen og dialograpporten fortæller dig om du har for meget/passende eller for lidt dialog, om du har tendens til at bruge adverbier i forbindelse med dialog, og om du husker primært at bruge sige/spørge i forbindelse med dialog.

 

Trin 6: Scene for Scene Gå igennem hver scene og spørg dig selv: Er denne scene nødvendig? Bidrager den til historien eller karakterudviklingen? Vær hård, ”kill your darlings” og skær ubarmhjertigt scener væk, hvis de ikke tjener et formål for historiens fremdrift eller plot.

 

Trin 7: Sprog og Stil Her er det tid til at fokusere på prosaen. Er sproget klart og passende for genren? Er der overflødige adjektiver eller adverbier? Er dit sprog malerisk og fængslende, eller er det tid til at stramme op? Her kan Edisons rapporter om LIX, ordklasser, klichéer og show/tell hjælpe dig med at finde de steder, hvor du kan optimere. Er du opmærksom på at bruge show i stedet for blot at beskrive? Bruger du tillægsord hver eneste gang du skal fortælle om omgivelserne eller dine personer? Smutter der lige (ups) et ”jo”, ”lige”, ”da” eller ”nok” ind imellem din i øvrigt knivskarpe prosa? Springer dine personer konstant over hvor gærdet er lavest, eller er tingene lidt op ad bakke for dem? Få ryddet op og ud, så dit sprog fryder og fornøjer i stedet for at irritere.

 

Trin 8: Grammatik og Stavning Detaljeret gennemgang er nødvendig for at fange grammatiske fejl og stavefejl. Som et minimum skal du gennemgå dit worddokument og udrydde alle røde streger – word er faktisk blevet ret skrap til grammatik og stavning. Uanset hvad – en bog med mange stavefejl vil irritere din læser. Det er en god investering at bruge en professionel korrekturlæser. Kontakt Skriveforlaget med henblik på korrekturlæsning. Som Edison-abonnent får du rabat.

 

Trin 9: Feedback fra Beta-Læsere Når du er færdig med din redigering, er det tid til at få feedback fra betroede betalæsere. Vælg personer, som repræsenterer dit målpublikum og som du stoler på er i stand til at give konstruktiv kritik. Det gælder ikke (kun) om at få ros. Det er nu du har muligheden for at få luget de sidste fejl ud.

 

Trin 10: Indarbejd Feedback Efter at have modtaget feedback, skal du gennemgå og vurdere de ændringer, du vil indarbejde. Det er ikke al feedback, der skal bruges, men vær åben for kritik.

 

Trin 11: Nu er du klar til at køre Edison-rapporten igen, så du kan sammenligne de to versioner (eller flere – mange redaktionsrunder kan være nødvendige). Har du fået rettet alt? Er der mere du selv kan gøre? Jo længere du selv er kommet, jo billigere vil det være at tilkøbe professionel redaktion eller, hvis du er klar til at indsende dit manus til et forlag, jo større er sandsynligheden for at komme igennem nåleøjet.

 

Hvis du selv vil udgive:

Trin 12: Den Sidste Finpudsning Gå dit manuskript igennem en sidste gang. Dette er din chance for at rette eventuelle sidste småfejl og sikre, at alt flyder som det skal.

 

Trin 13: Professionel Redigering Det er altid en god idé at få en professionel redaktør til at se på dit arbejde. De kan tilbyde indsigt og forbedringer, som du måske har overset.

 

Trin 14: Forbered til Udgivelse Efter redaktionen, er det tid til at tænke på formatering, omslagsdesign og de mange andre aspekter af udgivelsesprocessen.

 

Redaktionsprocessen kan være lang og krævende, men den er utrolig vigtig. Den kan gøre forskellen mellem en god bog og en stor bog. Husk, at skrivning er en kunst, men redigering er en videnskab. Giv dig selv tid og rum til at udføre begge dele med omhu og opmærksomhed.

 

God arbejdslyst.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *