HMS Ulysses

hms ulysses

 

Kan krig, død og ødelæggelse være lørdagslæsning? Ja, hvis du spørger os.

En af de bøger, vi oftest er vendt tilbage til gennem vores læseliv, er H.M.S. Ulysses af Alistair MacLean.

Bogen er i vores optik meget mere end rendyrket underholdning.

Det er en vanvittigt spændende og medrivende fortælling om de umenneskelige vilkår under 2. verdenskrigs konvojsejladser. En tid, hvor verden stod i brand.

Skotske Alistair MacLean

Bogens forfatter, Alistair Stuart MacLean blev blev født den 28. april 1922 i Skotland. Han blev kendt som spændingsromanens mester med sine krigsromaner og thrillere.

Blandt hans mest kendte bøger er Navarones Kanoner og Ørneborgen, der begge er filmatiserede.

Vores favorit er dog debutromanen H.M.S. Ulysses fra 1955. Beretningen om den tapre og hårdt prøvede besætning på krigsskibet af samme navn er en mesters værk.

I teenageårene slugte vi roman efter roman, og vi medgiver gerne, at der er kvalitetsforskel på hans værker. Men ingen bør være i tvivl om at H.M.S. Ulysses er et sandt mesterværk indenfor genren.

Det er en fabelagtig god bog, og vi lever gerne med, at den nok henvender sig mere til mænd end kvinder og i virkeligheden nok også en anden tid.

Skønt han skrev mange bøger efterfølgende, har ingen helt samme nerve og nærvær i beskrivelserne. Ikke mindst begår han i vores øjne en lille genistreg ved at kaste læseren ind midt i handlingen. Mere skal ikke siges, for bogen skal læses!

Vær beredt på at føle dig hensat til ishavene og de kolde udkigsposter i denne ufatteligt spændende bog om konvojsejlads under 2. Verdenskrig.

Det er samtidig en af de bøger, der kalder allermest på en filmatisering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *