Bjarne Reuter

Bjarne Reuter

”Jeg elsker at sætte det første ord og tænke: gad vide, hvor det her ender.”

Sådan sagde Bjarne Reuter i marts 2015, da han blev interviewet til Berlingske, og han supplerede: “Jeg har skrevet uendeligt forskellige bøger, men hver gang jeg har sat mig ned for at begynde på en ny, er det fordi, jeg gerne ville opdage noget.

Sådan startede det

Bjarne Bertram Reuter blev født den 29. april 1950 i Brønshøj. Idag er han en af Danmarks mest kendte og populære forfattere af især børne- og ungdomsbøger.

Det hele startede med børnebogen ”Kidnapning”, der udkom i 1975, og Bjarne Reuter viste sig som en uhyre produktiv forfatter. Alene i 1977 fik han udgivet ikke færre end seks titler på et enkelt kalenderår. Det er en usædvanlig bedrift, og blandt dette års udgivelser var ”Tre engle og fem løver” og ”Zappa”.

Siden fulgte udgivelser som ”Drengen der ikke kunne blive bange” (1978), ”Slusernes kejser” (1978), ”Busters Verden” (1979), ”Støvet på en sommerfugls vinge” (1979), ”Abdulahs juveler” (1981), ”Østen for solen og vesten for månen” (1982), ”Casanova” (1983), ”Når snerlen blomstrer” (1983), ”Shamran – den som kommer” (1985), ”Den cubanske kabale” (1987), ”Vi der valgte mælkevejen” (1989”, ”Drengene fra Sankt Petri” (1991), ”En rem af huden” (1992), ”Langebro med løbende figurer” (1995), ”Fakiren fra Bilbao” (1997), ”Mordet på Leon Culman” (1999), ”Prins Faisals ring” (2000)”, ”Barolo Kvartetten” (2002), ”Løgnhalsen fra Umbrien” (2004),”Den iranske gartner” (2008) og ”Den egyptiske tenor” (2010).

En dragende længsel

Bjarne Reuter mener selv, at han begyndte at skrive tekster i en alder af tolv år, men det præcise tidspunkt fortaber sig i det uvisse. Behovet for at udtrykke sig udsprang af en udefineret, men dragende længsel efter noget, han ikke umiddelbart kunne opnå medmindre han skrev.

Ifølge Bjarne Reuter har hver bog været en del af en livslang eftersøgning. Det er blevet til romaner, film, teaterstykker, og i en periode arbejdede han også som journalist på flere dagblade.

Bjarne Reuter har formuleret følgende om sit forfatterskab: “Jeg synes ikke min forestillingsevne fejler noget, men jeg kan ikke forestille mig et liv uden at skrive. På den måde skriver jeg altid for min fornøjelses skyld. Har aldrig en læser i tankerne.”

Bibliotekshyldernes konge

Hans enorme popularitet afspejler sig også på bibliotekernes hylder. Siden 1992 har Bjarne Reuter næsten uafbrudt toppet listen over flest udbetalte bibliotekspenge. Kun i to år har han været overgået af en anden forfatter i på listen, og siden 1999 har han ligget nærmest urørlig som nummer 1.

I april 2017 modtog han således 774.170 kroner i bibliotekspenge, men han har også omkring 200.000 eksemplarer af sine mange titler stående på de danske biblioteker.

Da Bjarne Reuter af en journalist blev spurgt om, hvad han ville være, hvis han ikke var forfatter, svarede han: “Ulykkelig!”

Det er et umådeligt skarpt og enkelt svar på et ellers ret kompliceret spørgsmål. Bjarne Reuters forfatterskab er unikt, ikke blot fordi han har skrevet mange bøger, men fordi han breder sig over en række forskellige genrer, ganske ubesværet.

Forfatterskabet spænder over humoristiske fortællinger for børn, ungdomsromaner, krimier, episke eventyr, voksenbøger, film og teater, og Bjarne Reuter har modtaget Kulturministeriets Børnebogspris, Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, De Gyldne Laurbær, Søren Gyldendal Prisen og BG Banks Litteraturpris.

Vi har altid læst Bjarne Reuter med glæde. Kort før vi skrev denne artikel, læste vi højt på kontoret af den seneste bog fra mesteren Englene fra Avignon. Fremragende.

Bjarne Reuter er ganske enkelt en af årsagerne til, at vi skriver med glæde.

Ellers ville vi være ulykkelige.