fbpx

Replikgengivelse

Artikel om replikgengivelse til skribenter og forfattere

 

Replikgengivelse driller ofte – vi hjælper dig

Vi ser ofte, at nye forfattere og skribenter kæmper med opsætningen af replikker i deres manuskripter. Det kan gøres på mange forskellige og interessante måder, men langt de fleste forlag foretrækker en bestemt måde at sætte replikkerne op på – nemlig den opsætning, der er nemmest for læseren at gå til.

I denne guide vil vi kort gennemgå, hvordan du bør sætte replikkerne op i dit manuskript, så det bliver nemmere og mere overskueligt for læseren af dit værk.

Replik og inquit

Enhver replik skal starte på en ny linje – og der skal linjebrud efter alle replikker.
Det kan se rodet ud for det utrænede øje, men det gør faktisk læsningen langt mere overskuelig. Slå op i stort set en hvilken som helst roman, og du vil se, at det er gjort sådan.

Kun det, der hedder inquit, må stå på samme linje som replikken.

Inquit er angivelsen af hvem, der udtaler replikken, somme tider fulgt af en beskrivelse af hvordan.

Eksempel:

”Hej!” råbte Ronni.
”Hey, Ronni.”
Peter kom gående ned ad gaden med en stor kuffert på slæb. Ronni kløede sig på albuen og bemærkede den multikulørte rem, der holdt sammen på den tætpakkede bagage.
”Hvor skal du hen med dét skrummel?” spurgte han.
”Lufthavnen,” sagde Peter og satte farten ned, uden dog at standse helt op.
”Okay, okay, men du skal vel ikke sove dér?”
Peter så på uret.
”Du, Ronni, jeg har faktisk rimelig travlt. Ka’ vi ik’ ta’ den en anden gang?”
”Helt sikkert, det var ik’ for noget, jo. Det ved du jo godt.”
”Ja, Ronni. Det ved jeg godt. Vi ses, ik’?”
Han satte farten op igen og fortsatte forbi Ronni, som stod tilbage og glanede efter ham.

 

Inquit adskilles fra replikken med et komma – medmindre replikken afsluttes med spørgsmålstegn eller udråbstegn. Selv efter ? og ! starter inquit med lille bogstav.

Inquit kan også komme midt i en replik. I så fald forsætter den afbrudte replik på samme linje. Om man bruger komma eller punktum til at afslutte et indskudt inquit er en smagssag. Oftest vil det dog komme an på, om replikken naturligt ville have et komma eller et punktum der, hvor inquit er indsat.

Eksempel:

”Jeg tror ikke, jeg kan komme med alligevel,” sagde Sara. ”Der er simpelthen så meget, jeg skal nå.”
”Mener du,” sagde Jens, ”at jeg skal tage ud til Mads og Julie alene?”

 

Ligesom det er vigtigt at få lavet en grundig korrektur af sit manuskript, inden man sender det ind til et forlag, er det også alfa og omega at sørge for, at opsætningen af replikkerne sidder lige i skabet. Jo mere arbejde, der skal udføres på et indsendt manuskript, inden det er klar til udgivelse, jo større chance er der for, at forlaget vælger at afvise manuskriptet.

At sidde og rette rodede og forkert opsatte replikker til i eksempelvis en 600 sider lang fantasy-roman er en rigtig sur opgave (Det kan de fleste redaktører nok nikke genkendende til), og oven i det koster det også rigtig mange arbejdstimer, da redaktøren er tvunget til at gøre det manuelt. Og jo flere arbejdstimer manuskriptet kræver, jo større en udgift er det for forlaget, og jo mindre attraktivt vil det virke for forlaget at antage manuskriptet.

Derfor vil vi på det stærkeste anbefale, at forfatteren sørger for, at replikkernes opsætning er så overskuelig og letlæselig som muligt. Det er en mindre og mere teknisk detalje, men det kan måske være det, der afgør, om forlaget vælger at antage netop dit manuskript.

Du kan måske også være interesseret i at læse artiklerne Den gode dialog og Styr på dialog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *