fbpx

9 tips til at skrive en fagbog

Artikel med tips til hvordan man kommer i gang med at skrive

 

 

At skrive en fagbog kan være en skræmmende opgave. Det kræver ikke kun ekspertise i et bestemt emne, men også evnen til at formidle information klart og effektivt til læserne. Her er ni tips til at gøre processen mere overskuelig og sikre, at dit værk står stærkt på hylderne:

 

Vælg den rigtige vinkel: Når du skal skrive en fagbog, er det vigtigt, at du vælger en klar vinkel. Det en god idé at researche på, hvordan resten af bogmarkedet ser ud inden for din genre. Hvis din bog er den første af sin slags, står den stærkere i konkurrencen med andre bøger. Hvis den har et stort publikum, er den ekstra interessant for et forlag. Samtidig skal du overveje, om du har en særlig troværdighed til at være afsender på lige præcis den bog med dén vinkel, du skriver. Hvis du både har et unikt budskab, en relativt stor målgruppe for din bog, og du er en troværdig afsender, så har du en rigtig god vinkel på din bog!

Eksempel: Hvis en tidligere ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste for første gang nogensinde udgiver en bog med nye oplysninger om hvordan vi alle overvåges i hverdagen, er det mere interessant end, hvis en tilfældig person udgiver endnu en bog om, hvordan man slår aktiemarkedet.

 

Lav en god kapitel-inddeling: Det næste, du med fordel kan gøre, er at strukturere din bog i forskellige kapitler. Det er en fordel, hvis kapitlerne ligger i god forlængelse af hinanden og bygger på hinanden, så læseren får en fornemmelse af en klar rød tråd gennem bogen.

 

Skriv et klart forord: I forordet skal du give læseren en klar idé om, hvad din bog giver læseren, når læseren er færdig med bogen. Eksempelvis kan du fortælle en klar interessevækkende historie, der illustrerer din grundpointe eller det problem, du vil hjælpe læseren til at løse. Derefter kan du introducere læseren til, hvad de forskellige kapitler indeholder. På den måde får din bog en klar retning for læseren.

 

Skriv i et simpelt sprog: Det er vigtigt, at dine sætningsstrukturer er simple. Pas på med passiv-sætninger og støvet sprog. Husk at bruge rigeligt med punktummer. Og skriv i det hele taget levende og fængende. Kan du skrive med sanser, med humor og med spørgsmål, er det også nemmere at engagere læseren.

 

Brug vejviser-tekst: Vejviser-tekst er den type tekst, der kan opstå i forordet, i de små indledninger til din kapitler og på bogens bagside. Det er tekst, der giver din læser en klar fornemmelse af, hvad bogen handler om, og hvor den er på vej hen. Sørg for hele tiden at holde læseren godt i hånden.

 

Kend din målgruppe: Forstå, hvem du skriver til. Er din bog for begyndere, eksperter eller en bredere læserskare? At skræddersy din skrivestil og indhold til din målgruppe sikrer, at de får mest muligt ud af bogen.

 

Lav god research: det er vigtigt, at du bruger meget tid på at sætte dig ind i viden om dit felt. Men husk samtidig, at det er afgørende, at du bagefter formidler det pædagogisk og på en levende måde. Du skal gøre det hårde research-arbejde og videreformidle det til læseren, så læseren får en let og lærerig rejse ind i det tema, du præsenterer.

 

Lav kildehenvisning: Når du skriver en almindelig non-fiktions-bog, er der ikke behov for samme kildehenvisnings-stand, som man ser i videnskabelige artikler. Men bruger du kilder, er det kutyme i de fleste fagbøger, at de indsættes bagerst i bogen. Vil du se, hvordan det traditionelt gøres, kan du kigge i forskellige fagbøger fra etablerede forlag, orientere dig på de sidste sider og få et overblik over, hvordan man gør.

 

Få feedback: Når du skriver, er der pointer, som kan fremstå tydelige for dig men som ikke fremstår tydelige for andre læsere. Det er derfor, du skal få andre til at læse din bog og tage imod den feedback, de kommer med.

 

Uanset hvor udfordrende processen kan synes, er glæden ved at dele din viden og ekspertise gennem en fagbog uvurderlig. Med dedikation og disse tips i baghånden, er du godt på vej til at skrive en bog, der kan gøre en forskel for mange læsere.

 

Du kan måske også være interesseret i at læse artiklen Sådan kommer du i gang med at skrive – 10 gode råd